Förlossningsberättelse - Femte barnet | ♡ Sandra Tolonen ♡
sandratolonen

♡ Sandra Tolonen ♡

Annons

Förlossningsberättelse – Femte barnet

Hej ! Mitt namn är Nadya är 31 år gammal och bor i Kalmar med min man och våra fem barn. Tre flickor och 2 pojkar. Denna förlossningsberättelse kommer handla om när vårat 5e barn kom till världen. Så luta er tillbaka och läs 🙂

 

 

Var beräknad till den 20 december 2016 men alla våra andra barn hade kommit i v 38 (37+4) förutom våran först födda som kom 5 dagar efter BF. Vi börjar berättelsen 1 vecka innan för att ni ska förstå lite mer på varför.
Den 6 december då min son fyllde 3 år så hade jag en tid till läkaren på förlossningen för att prata om ev igångsättning då jag haft väldigt mycket värkar och förvärkar i över 1 veckas tid men som hela tiden stannat av och var allmänt slut i kroppen och själ . Jag befann mig i v 39 (38+0) och för mig kändes det redan som övertid då jag inte gått så långt i mina tidigare graviditeter. Och det krävdes lite mer planering med att fixa barnvakt för 4 barn då närmsta barnvakten befann sig 5 mil bort. Men iallafall, kom in till förlossningen lite efter kl 8 på morgonen efter att jag lämnat av flickorna i skolan och sonen på förskolan. Fick komma in på ett förlossningsrum( antar att vanligt undersökningsrum var upptagen) . Pratade lite med BM om hur jag mår . Hon förstod att jag var helt slut och gick för att prata med läkaren som kom in efter en stund och pratade med mig. Han var så förstående och förstod att de kändes som övertid då jag inte brukar gå såhär långt i gravditeten. Han gjorde en unbdersökning och jag var öppen några cm men lite kvar av tappen där efter fick jag en hinnesvepning för att se om de skulle komma igång mer av sig själv och för säkerhetsskull om det inte skulle starta inom närmsta dagarna bad han Bm boka in mig på igångsättning om en vecka.
Jag fick därifrån nöjd och glad över att läkaren hade lyssnat på mig , då jag läst hur kinkiga läkare kan vara med en igångsättning innan beräknad förlossning och 2 veckor fram. Den dagen hände det inte så mycket mer vi firade sonens 3 års dag och jag kände inget speciellt efter hinnesvepningen. Försökte fylla dagarna med så mycket man kunde för att tiden skulle gå snabbare.

 

Och ÄNTLIGEN kom den 14 december, och just natten till den 14 hade jag vaknat var 15 min med lätta värkar och å morgonen när jag gick på toaletten så hade jag fått en teckenblödning. Gick upp och åt frukost med barnen mannen och min mamma som kommit till oss kvällen innan. Efter frukosten var det dags att ringa in till Fl för att få en tid på när vi skulle få komma in, Bm i telefonen sa kom in när ni ätit frukost men vi kan inte garantera att det blir någon igångsättning idag då det är många igångsättningar idag. Jag blev lite skärrad av den kommentaren men tänkte vi tar det som det kommer när vi väl är där inne.

 

Vi parkerade bilen strax efter kl 8 på morgonen utanför förlossningen och gick in. och fick komma in på ett undersökningsrum. Där fick jag ligga med en ctg kurva i ca 20 minuter och lämna urinprov. Därefter fick vi vänta för att se vad läkaren beslutar. Både jag och T satt som på nålar väntade och väntade. Tills slut kom Bm in och sa dom magiska orden

 

“- Nähe men då kör vi då!”

Blev överlycklig och vi fick byta rum till ett förlossningsrum vid 9 . Jag bytte om till den fina sjukhus skortan. Läkaren kom in vid 9:10 , hon gjorde en undersökning för att kunna bestämma vilken igångsättningsmetod som passade bäst. Jag var 3 cm öppen och 1 cm kvar av tappen så det fick bli med cytotek. Jag blir livrädd då jag gjort samma misstag som alla andra och googlat och fått fram massor av skräckhistorier om cytotek. Men Bm lugnar mig och berättar att vi kör ctg varannan timme efter varje dos.

 

9.15 får jag dos 1 och får därefter ligga med ctg kurvan i 1 timme. Redan 20 minuter efter första dosen börjar värkarna komma med ca 8 min mellanrum. Efter 1 timme gått får jag änligen ställa mig upp och röra på mig lite då det känns skönare att ta värken stående. Och här börjar också värkarna komma oftare hinner oftast gå några steg i rummet innan nästa värk kommer. Jag ber Tobbe hämta vårat godis som vi självklart hade glömt i bilen , men han tycker vi kan vänta och att detta förmodligen kommer ta tid.
Strax innan 11 ber jag han ändå gå till bilen så han är tillbaka innan Bm kommer med dos 2 vid 11.15. Han kommer tillbaka någon minut innan Bm kommer , hon undrar hur de går och jag berättar att värkarna kommer ca 3 min mellanrum, och än sålänge gör dom inte så ont men ber ändå om lustgas så jag kan slappna av mer vid varje värk.

 

IMG_9702

 

Bm vill först göra en undersökning för att se om det hänt ngt dom 2 senaste timmarna. Jag är öppen 5-6 cm och hon tycker inte jag behöver en andra dos utan kroppen har fattat vad den ska göra nu. Istället kopplar hon på lustgasen och jag ber om ett ståbord att hänga tungt över vid varje värk. Står och tar värk i lite över 1 timme innan Bm kommer in igen för ny undersökning. Jag berätta att de känns konstigt där inne hon säger inte så konstigt hinnan buktar ut en bra bit. Vi bestämmer att ta hål på hinnorna och vattnet går 12.30. Därefter kommer värkarna kraftigare och varannann minut men fortfarande hanterbara med endast lustgas. Jag ligger kvar i sängen och tar värk då jag känner mig för yr och vill helst ligga på sidan och blunda. Efter varje värk matar Tobbe mig med godis och nyponsoppa för att lindra illamåendet. Vi börja gissa på vilket klockslag bebis kommer vara ute. Jag gissar på 14 tiden och Tobbe gissar på 18 tiden.

 

13.40 tycker jag värkarna ändrar karaktär och trycker på mer neråt. Ber Tobbe ringa på klockan och Bm kommer in gör en undersökning öppen 7 cm så inte dags att krysta än. Lägger mig på sidan för att kunna slappna av och inte spänna mig . Öppnar mig nu snabbt till 10 cm och börjar krysta 14.10 efter 3 kryst ber Bm att andas igenom nästa och det är lättare sagt än gjort. Nästa värk som kommer ber Bm mig ta bort masken och böja mig fram för att ta ut han själv (då jag bad om att få ta ut han helt själv sista biten och lägga upp han själv på magen, bm blir förvånad då ingen tidagare vågat det men säger ok)

14.22 föds våran son Warg 

 

IMG_9701

Han skriker direkt och börjar suga på bröstetnästan direkt. Moderkakan kommer ut 8 minuter senare hel och fin. Jag får extrem feberfrossa när moderkakan kommit. Antar att det gick för snabbt för kroppen så den fick en chock. Ligger och skakar och fryser en timme men sen är allt bra.

 

Vi får in grattis bricka och sedan får jag duscha medans Warg får ett bad av Pappa och Bm. Därefter ber jag om en snabbhemgång. Bm ringer barnläkaren på akuten som kommer in vid 8 tiden då han är 6 timmar gammal ger han en OK stämpel och vi blir utskrivna. Vi kommer hem ca 22 tiden och är lyckliga över denna fantastiska förlossning som gick snabbt och smidigt.
Warg vägde 3572gram och var 52cm lång .

Denna förlossning överträffade alla mina förväntningar . Var rädd i början av att en igångsättning skulle göra så mycket ondare efter alla skräckhistorier man läst men ack så fel jag hade. Det finns solskenshistorier i en igångsättning också och min var en sådan.

 

IMG_9703

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sandratolonen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats