jennies förlossningsberättelse | ♡ Sandra Tolonen ♡
sandratolonen

♡ Sandra Tolonen ♡

Annons

jennies förlossningsberättelse

 

 

Mitt namn är Jennie, är 28år gammal och bor i Eskilstuna med min sambo Anders och våran underbara son Carsten som blev 9 månader förra veckan.

 

Här har ni min förlossningsberättelse, det var verkligen helt underbart och hemsk under tidens gång!
Tisdag 19 juli kl.11 så gick min slempropp, den hade tidigare gått i omgångar men nu gick den på riktigt!

 

IMG_9409

 

Hade under dagen lite molande värk i magen som kom och gick, så jag kände att det var nog bäst att ställa in träffen med en kompis och hennes son ifall att. Dagen gick och runt 15 fick jag mer som förvärkar som gjorde lite ont men det gick över efter någon timma. Jag tog en dusch och när jag gick ur duschen så kom den första värken, jag fick luta mig mot handfatet för det gjorde plötsligt ont på ett helt annat sätt. Jag gick och la mig i sängen, tittade på serie och började klocka värkarna.
Vid 17.30 så var de regelbundet, men med ca 8min mellan så väldigt glest. Men jag började förberedda sambon, som jobbade till 19.30, om att det var på gång.

 

 

Det blev tätare mellan värkarna. Anders kom hem från jobbet, gjorde mat och jag fick i mig rätt mycket ändå. La mig återigen i sängen och klockade. Nu var det ca 6min mellan.

 

 

Efter det så gick det ganska fort och kl.22 så hade jag 3min mellan värkarna, men ville inte åka än så jag väntade eftersom de var fullt hanterbara fortfarande.

 

 

När jag haft 3min mellan i en timma och det gick ner till 2,5min så sa jag åt Anders att ringa förlossningen, vi var välkomna in och vi gjorde oss klara för att åka in! Men på något sätt så var jag inställd på att få åka hem, alla hade ju pratat om hur lång tid första gången tar. Så jag ville bara ha något mot värsta smärtan så jag kunde åka hem och sova.

 

Andades genom några värkar på vägen in och i korridoren till förlossningen. Klockan 23.58 var vi inne i ett intagsrum, då satte sköterskan på ctg i väntan på att barnmorskan skulle komma och undersöka, under tiden blev värkarna bara kraftigare, ganska snabbt. Barnmorskan undersökte och sa bara

 

“Har ni grejerna med er? För du är öppen 5cm så ni åker inte hem igen!”,

 

jag fick en chock för det hade jag inte räknat med alls!

Vi blev inlagda och fick flytta över i ett förlossningsrum. Barnmorskan fråga hur jag tänkte angående smärtlindring och som under hela förlossningen var jag fast besluten om att jag endast ville andas och ha lustgas för att ta mig genom det. Så lustgasen kopplades på och det var underbart att få den för nu gjorde värkarna ordentligt ont!! Jag andades genom värkarna och det gick väldigt bra, bättre än jag trodde.
Nästa undersökning gjordes 01.45 och jag var då öppen 8cm, och då gick även vattnet! Och det kändes direkt hur pass mycket kraftigare värkarna blev. Då tog vi fram pilatesbollen, satt och gungade på den, och under värkarna så tog jag lustgasen och Anders masserade mig i ryggslutet. Det var underbart under värken, enda till slutet då det gjorde ont istället att han massera.

Anders var otroligt lugn under hela förlossningen, vilket var otroligt skönt och lugnande för min del! Precis vad jag behövde.

 

IMG_9408

 

Efter en stund på bollen så kände jag hur trycket neråt blev mycket kraftigare, så vid ca 02.30 gjordes en ny undersökning och jag var då fullt öppen, 10cm. Så det var bara att göra sig redo inför krystvärkarna, då la jag även bort lustgasen för att kunna koncentrera mig fullt på att krysta.

Dessa började 02.50 och jag låg då i gynställning under hela krystperioden.

Tog inte många värkar innan huvudet syntes och barnmorskan fick hålla tillbaka honom för att jag inte skulle spricka så mycket, men nästa värk så kom han flygande som en raket ut! Det var en sån häftig känsla när hon höll upp honom och sa att det var en kille, och la honom på mitt bröst 😍💙

 

IMG_9407

 

Sen kom den hemska biten av min förlossning! Moderkakan skulle ut. Och det gick inte alls som man hoppas/vill att det ska gå 😩 Den satt fast!!

 

De höll på ett tag, tröck på magen, satte akupunktur och SLET för att få ut den. Jag tappade bara mer och mer blod. Efter ca 30min kallade de in en förlossningsläkare och han försökte i sin tur att få ut den och helvete vad dom slet!! Och det gjorde så fruktansvärt ont 😩😩 det gjorde 15 gånger så ont som själva förlossningen!

 

 

När dom hållt på ett tag så hör jag hur blodet droppar från sängen och jag blev mer och mer snurrig i huvudet, och sista försöket dom gjorde för att få ut den så skrek jag bara rakt ut att det går inte för det gjorde så ont! Och då beslutade dom akut operation för att få ut moderkakan. Jag hade då tappat hela 2,5 liter blod inne på förlossningen, alldeles för mycket redan där.

 

Allt gick fort och på några minuter var jag på operation och blev sövd. Operationen tog ca 1,5timma och den blev väldigt lyckad då dom fick ut hela moderkakan, men jag förlorade totalt 3 liter blod.

 

Efter operationen blev jag körd till nattuppvaket där jag fick träffa Anders och Carsten igen. Låg där till 8, sen körde dom oss till vanliga uppvaket. Kl.10 kom dom och hämtades oss så vi fick åka upp till BB äntligen. Där väntade två ganska jobbiga dagar då jag hade väldigt ont och hade flera höga febertoppar på grund av en kraftig infektion som jag fick pga komplikationen.

 

Så sammanfattningsvis så var förlossningen underbar, den gick fort och jag klarade mig utan problem med bara lustgasen! Men det var hemskt att avsluta med operation, att åka från Anders och sin nyfödda bebis på det sättet. Och det var inte kul för Anders heller, bli lämnad där med Carsten och en sal full med blod.

 

Den upplevelsen önskar jag verkligen inte någon!!

 

MEN jag skulle trots det helt klart göra om det igen, för det är så fruktansvärt värt den smärtan man får utstå! Att vara mamma är det mest underbara som bara finns 💕

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
sandratolonen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats